Jak z padaného ovoce vyrobit lahodný mošt?

By in
No comments

Džusy, které koupíte v obchodě, se rozhodně nedají srovnat s kvalitním domácím moštem. Dokonce ani ty stoprocentní, jelikož jsou vyrobené z koncentrátu, tudíž ztrácejí řadu vitamínu. Naopak lisováním za studena zůstává ve šťávě spousta vitamínů, enzymů a pektinu. Domácí výrobu moštu proto rozhodně vyzkoušejte a uvidíte, že nebudete litovat a džus z obchodu už nikdy více nekoupíte.
Moštujeme jen zdravé ovoce, nejčastěji jablka nebo hrušky. Může být i padané, nevadí ani, bude-li potlučené. Nikdy by ovoce nemělo být nahnilé, plesnivé nebo zkažené. Jablka by neměla být ani moc kyselá, protože mošt by byl trpký.
Z přezrálých je zase mdlý.
spadaná jablka
Před zpracováním ovoce omyjeme. Moštovat můžeme buď sami doma, nebo s ním můžeme zajet do moštárny.

Co a jak, když moštujeme doma
Pokud doma máte bohatou úrodu jablek nebo hrušek, pořiďte si domácí moštárnu: drtič ovoce a lis ve tvaru soudku.
sklizeň jablek
Drtič rozdrtí dužninu ovoce tak, aby se snadno uvolňovala. Vyrábějí se lisy ruční, elektrické na vrtačku a elektrické. Jelikož jablka bývají tvrdá, vyplatí se drtič poháněný motorem.

Rozdrcené ovoce se přesype do lisovacího koše, vyplněného lisovací plachetkou, do níž se zabalí. Plachetka slouží jako hrubý filtr vytlačované šťávy, a rovněž ke snazšímu vyndávání vymačkané drtě z koše.

Lisy se vyrábějí v různých velikostech, od malých stolních na 3 l ovoce (maliny, rybíz), až po velké např. na 30 l ovoce. Vybírat můžeme mezi lisy ručními a hydraulickými. Pomocný hydraulický přítlak bývá u víceobjemových lisů.
Vylisovaná šťáva představuje 50 až 75 % z hmotnosti ovoce. Obsah cukru a kyselin v jablkách či hruškách je natolik příznivý, že mošt již nemusíme dodatečně upravovat. Vymačkaná drť se hodí ke krmení domácích zvířat anebo ke zlepšení kvality kompostu.
jablka v košíku
Jedeme do moštárny
Druhou variantou je využití moštáren v okolí. Ceny se pohybují od 3 do 6 Kč/kg zpracovaného ovoce. Do moštárny je dobré předem zavolat a domluvit se. Obvykle fungují od září do listopadu, některé až do prosince.
Není ale moštárna jako moštárna. V některých naše jablka smíchají s ostatními a dostaneme jen odpovídající množství moštu. Tím ale ztrácíme kontrolu nad kvalitou jablek, z nichž se mošt vyrábí.

Summary
Jak z padaného ovoce vyrobit lahodný mošt?
Share